e-Ticaret Yapan Firmalara e-Fatura ve E-Arşiv Zorunlu Mu?

e-Ticaret Yapan Firmalara e-Fatura ve E-Arşiv Zorunlu Mu? Görsel

05 Ekim 2022

Ticaret işlemlerinin sanal ortama taşınması gelişen dünyanın zorunluluklarından bir tanesi haline gelmiştir. Sadece sanal ortamda yapılan ticaret olabileceği gibi hem birebir hem de sanal kaynaklı satış faaliyetinde bulunan işletmeler de olabilir. Yapılan ekonomik faaliyetten kaynaklı olarak faturaların e-Ticaret olsa bile faturalandırılması zorunludur.

e-Ticarette e-Fatura ve e-Arşiv Zorunluluğu

e-Ticaret için e-fatura geçiş zorunluluğu, Gelir İdaresi Başkalığı 509 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, e ticaret faaliyetinde bulununan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara e-faturaya geçiş zorunluluğu geldi.

 e-Ticarette e-Fatura nasıl kesilir?

Bir e-fatura, internet bağlantısı kullanarak faturaların elektronik ortamda düzenlenmesini, paylaşılmasını ve takip edilmesini sağlayan bir sistemdir. Alınan siparişlere ve yapılan ticarete bağlı olarak e-fatura kesiminde izlenmesi gereken adımlar şunlardır: 

  • İlk olarak interaktif Vergi Dairesi e-fatura sistemine giriş yaparak arşiv portal bölümüne tıklanır.
  • Kullanıcı mükkelled bilgileri kontrol edilir.
  • Belge işlemleri bölümüne tıklayarak "Fatura Oluştur" bölümüne geçilir.
  • Açılan alan doğru ve eksiz bir biçimde doldurulduktan sonra alıcı ve satıcı mal ya da hizmete ait bilgiler yazılır. 

  Söz konusu faturalandırmanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır. Bunun için dikkatle yapılmalıdır.

e-Ticarette e-Fatura Kullanım Avantajları Nelerdir?

E faturaların düzenlenmesi e-ticarette fazlasıyla kolaylık sağladığından önemlidir.

  • Faturalama sürecini kısaltarak, fatura yazdırma, onaylatma, kargolama gibi operasyonel işlemler olmaksızın dakikalar içinde e-fatura veya e-arşiv faturanızı hazırlayabilirsiniz.
  • E-faturaların elektronik ortamda gönderilmesi, maliyetinizi de azaltacaktır. Önceden kağıt faturada fatura başına ödediğiniz ücret e-fatura/e-arşiv başına çok daha düşüktür.
  • E-fatura-e-arşiv hazırlayıp resmi hale getirdikten sonra, e-mail aracılığıyla hızlı bir şekilde mali müşavirinizi ulaştırabilirsiniz.

e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinide bulunan iptal portalı aracılığıyla işlemler gerçekleştirilebiliyor. Ticari e-fatura iptal süresi 8 gündür. E-faturayı alan kişi 8 gün içinde itiraz hakkını kullanmaz ise otomotik olarakkabul işlemi gerçekleşmiş olur.

Bize Ulaşın

Reklam, XML ve SEO işlemlerine uygun alt yapısı ile AKINSOFT e-Ticaret programını 15 gün ücretsiz deneyerek satışlarınızı artırmak için formu hemen doldurabilirsiniz. 

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER